25 Temmuz 2012 Çarşamba

TTM 2012-07-25

Ey Forzacilar,

Dun, iRacing'de 1 sezon yarisip iRacing kredilerini alma sistemi degismis! Bir önceki sezona kadar kredi kodlarimiz email ile gelirdi artik otomatikman hesabina yatiyor ve iRacing'e giris yaptiginda ufak bir pencerede kredilerin hesabina yattigi bilgisi cikiyor. Bence daha rahat olmus   ;)

Bekir, bu konuyu daha evvel yazdim ama gözunden kacmis olabilir, bir zahmet oku!!!

Gecen gun Bekir'le bir konuyu tartismistik. Bekir, bu fizigin iRacing'de halen bir hata oldugunu dusunuyordu ve bu yazim ve bilgiler öyle olmadigidir...konumuz, su meshur Magic Save yöntemi (2FMSH), hani arac denge kaybetmeye baslayinca duzeltme fizigi...

Bu konu ilk defa resmi olarak VirtualR.net'de yayinlandi...LINK bu konu bayag bir buyudu kendi forumlarinda, o derece buyuduki insanlar bu "hatanin" her simulasyonda oldugunu kanitlayincada forumdan banlandilar! Hatta VirtualR.net sahibi, bu yaziyi yazan ve Pcars'dada hissesi olan Montoya'nin su an icin Pc sim hardcore dunyasindaki en yuksek mertebede olan iRacing'e bok atmaktan baska birsey elde etmedigi deniliyor. Ne kadar dogru - yalan...I don't know and I don't give a Fuck, just havin fun in iRacing at the moment derim  ;)

Dedigim gibi buyuk baskilar olunca mecburen 2'ci haberin yayinlanmasina zorlandi sevgili Montoya...LINK

Bu Magic save'in aciklamasini yapanlar Netkar Pro ve Kunos Simulazioni yapimcisi/fizik yazilimcisi olan Stefano Casillo (yillardir iRacing uyesi) ve Reiza Studiosun fizik ustasi Niels Heusinkveld(yillardir iRacing uyesi).

Yukaridaki linkte tum aciklamayi okuyabilirsiniz, kisaca tercumesi...

1- Magic save diye ortaya atilan ve gercekle alakasi olmadigini iddia edenlere...Fizik olarak gercekle 1'e1'dir. Evet,...bu sekilde hizli giden ve denge kaybettiginde(spinden kayan araclarda) fren ve gaz ile arac duzelir. Bu aciklamayi yapan ustte bahsettigim 2 usta arac fizikleri kodlayanlar yazmistir ve tum simulasyon oyunlarinda gecerlidir...asagiya videosunu ekleyecem.

2- Her ne kadar teoride fizik olarak bu gercek olsada...gercek hayatta bunu yaris icinde yapmaya curet eden hicbir yarisci olmaz deniyor. Bu sekilde gercek hayatta aracini spinden kurtaran 1-2 video gördum ama adamlarin bahsettigi akli basinda ve canini seven hicbir yarisci isteyerek/bilerek yapmaz diyorlar...cunku gercek hayatta... evindeki gibi sandalyede oturup, sadece direksyon ve pedal ile aracin fiziki durumunu yöneltmeye calismiyorsun, ustelik evinden yarisirken carptiginda can ve mal korkusuda yok. Bunlar cok buyuk fark yaratan faktörler!

Sonucta bu Magic save gercek hayatta yapilabilir fakat cok daha risklidir, sim oyunlarina nazaran!

3- Magic save'i sim oyunlarinda kullananlar ya buyuk kazalara yol acarlar veya en az 3-5 saniye zaman kaybederler. Genelde buyuk kazaya yol acarlar!


Bu video, diger simlerdede Magic save'in kullanildigina dairdir...Magic save yapilan simler iRacing, NetkarPro, Rf2, Pcars, LFS...


Bekir, ve diger TTM kardeslerim simdi gelelim fasulyenin faydalarina...
Donanimhaber...forum olarak guzel bir yerdir, iyidir vs. vs. fakat malesef bircok höduk, sevyesiz insanlarla doludur. Sizlere daha evvelde buyugunuz olarak oranin bas agrisi yaratacagini anlatmistim. Sizler istediginiz kadar mantikli ve aciklayici yazilar yazin, karsinizdaki cahil ise...ve genelde öyleleri ben daha iyi bilirim diye gecinirler, anlamazlar, anlamak istemezler ve yinede bildigini okurlar. Bu sözum donanimhaberdeki herkez icin gecerli degildir tabii!
Neden iRacing'deyim...
Hicbir simulasyon gercekle 1'e 1 olmaz, olamaz...yukarida 1-2 örnek verdim...buna McLaren'in milyonlarca dolara hazirladigi özel simulatörude dahil, en basit örnegi...carptiginda hayatin veya mal söz konusu olmadigidir. Bundan ötesi bos laftir bence.
Araba yaris oyunlarini, simulasyonlarini cok sevdigimi bilirsiniz, denemedigim cok nadir yaris oyunu/simulasyonu vardir. Benim icin bunlarin arasinda iRacing en gercege yakin olani, en mukemmeli.
  •   - Ilk ve en önemli sebebi, dunyayla istedigim zaman adam gibi yaris yapma imkani sundugu icindir. Su ceza/ödul ve matchmaking sistemi...ben canavarim, ben söyle hizliyim diyeni bile sut dökmus kediye döndurur! iRacing, sert ceza sistemiyle gercege cok yakin yaris havasi yaratmayi basariyor!
  
  • - iRacing'deki her aracin fizikleri birbirinden cok farklidir ve her sezon tekrar tekrar guncellenir, gercegine daha yakin hale getirilir. Corvette C6R haric...we either hate or love that car  :P
  • - iRacing'de bir araci skanlamak icin tum gercek arac binbir parcaya bölunur ve her bir parcasi lazerle ayri ayri skanlanir sonra arac ve lastik yapimcisindan tum fizik bilgileri alinip iRacing'e uyarlanmaya calisilir.
  • - Tum pistler lazerle skanlidir yani gercegiyle arasindaki fark 1-2 mm farkla tamamen aynidir. Baska oyunlardaki/simlerdeki gibi sadece göruntu olarak ayni degil...pistteki alcaklik, yukseklik, cukurlar, puruzleriyle birebir yansitilir iRacing'e.
Vs. vs. vs. vs. iRacing'in hicmi eksi yani yok diyeceksiniz...bazilari icin var, 1 tane ve herkeze gecerli degil. iRacing parali bir sistemdir. Genelde alisagelen bir sistem var her oyunda... 1 defa öde sonrada istedigin oyunu tamamen kullan. iRacing, böyle bir sistem degil.
iRacing pahalida degil ama isin icine para girdimi ne olursa olsun cogu kisiyi korkutuyor. Haydi yaw, su pistidemi alacaz yani...vay vay vay 14$'mis yuh beah cok para. Gider NFS oynarim daha iyi diyenler ve bu yetmezmis gibi NFS ile iRacing'i karsilastiranlarla karsilasabilirsiniz.
En guzeli, kendi keyfinize bakin ve böyle dusunenlerden uzak durun, daha uzun ve huzurlu yasarsiniz! Son olarakta su guzel videoyu cakayimda keyfimiz yerine gelsin   ;)

Iyi yarislar,

30 yorum:

  1. Selamlar...

    Şu an link veremiyorum ama izlemiş olanlar muhakkak hatırlayacaktır; Fernando Alonso'nun İngiltere GP sıralama turlarında aracını %100 gibi görünen spinden kurtarışı two foot magic save hax olayına güzel bir "güncel" örnek olabilir..

    Bırakalım fizik kanunlarını falan...Hem gerçek hayatta hem de simülasyon dünyasında bu tip bir tekniğin sıralama / yarış esnasında avantaj yaratacak şekilde kullanılıp kullanılamayacağı bence asıl tartışılması gereken konu...tur zamanı açısından bakıldığında hiçbir fayda yaratmayacağı aşikar..tek faydası yarışta kalınmasına imkan sağlaması olabilir..rakibim bu yöntemle her spinden rahatça kurtuluyorsa banane..amaç yarış kazanmak ise hatasız en iyi zamanlara sahip olabilmek ilk şart..İracing'de yüksek SOF yarış odasında (veya benzeri simlerde üst seviye yarışlarda) deneyimi olan arkadaşlar bu tartışmanın ne denli boş olduğunu biliyorlar zaten..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Elegan abi sagol yazi icin dokturmussun yine :) p cars ne oldu denedin mi?

    YanıtlaSil
  3. Eyvallah beyler,
    Yarista arkan tamamen bos ise bir ihtimal arac spin atmaktan kurtarilir ama yazdigim gibi bu, en az 3-5 saniyeye mal olur. Pistten piste degisen bir durum bu...bazi virajlar (genel olarak spin atilan yerler) genistir ve yol disina ciksan bile duvara gecirip yarisin bitmez ve genel olarak Magic save yöntemiyle dahada fazla zaman kaybi olur, bazi dar virajlarda duvarlar yakin ise ayni anda fren ve gaz is görebilir ama dedigim gibi arkanda araclar varsa bu hamleyle sadece kendi yarisin degil onlarin yarislarinida bitirirsin.

    Ve bu ayni anda fren/gaz ile araci spinden duzeltme olayi iRacing'de her aracta basit bir sekilde yapilamiyor...isteyen yuksek hizla Lotus veya Radical ile denesin ;)

    Ali,
    Denedim kardesim...malesef bana göre degil. Grafikleri cok guzel ama...

    YanıtlaSil
  4. Dün DP'de denedim o kurtarma olayını da her spinde kurtarılmıyor valla.

    YanıtlaSil
  5. Aynen abi grafikler cok iyi hakkaten :) Iracingte oyle grafik olsa 3lu ekran icin 5 ekran karti gerekir :D dx11 hakkaten cok degistiriyor isi..

    YanıtlaSil
  6. ve ve ve Todd der ki CST pedalları express posta ile gönderdim. Normalden daha hızlı elime geçecekmiş :) Hadi bakalım bekliyoruz . Todd un gönderisi üretimi gibi olmasında

    YanıtlaSil
  7. Oooo süper abi o zaman hadi hayırlı olsun :)

    YanıtlaSil
  8. Gözunaydin Husnu, paket numarasi verdimi? Todd'a pek guvenim kalmadi acikcasi. Senin siparis ettigin zaman herkez 3 ay beklemeden sikayetciydi...sen siparis ettin bekleme suresi 6 aya cikti, ne hikmetse :/

    Bir ara gelde göruselim, cok uzak kaldin ;)

    YanıtlaSil
  9. Verdi abi. USPS ten mail geldi zaten . Paket Oklahoma da her zamanki gibi :) Bakalım bekliyoruz valla. Abi bekleme süreci biraz daha uzasaydı zaten iptal edecektim. Sen bence ARC nin pedallarını da bir değerlendir derim ya da zaten ECCİ almayı düşünüyorsun onun pedalları da güzel

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Şimdi mail atmış

    I am glad that someone is happy! I know that your order has taken much longer than I expected and I very sorry for that. Over the last few months, several things happened to delay my parts for my pedals. I feel very bad that so many people are angry with me about the delayed pedal orders. I finally received my parts shipment yesterday (with your wide brake pedal). So I will be working hard to ship out as many pedal sets as fast as possible. So hopefully by the end of next week, I will have many other people that are also happy. Open-mouthed smile Thanks so much for your patience as I worked through all of this. Please let me know when your pedals arrive. Thanks again, Todd

    YanıtlaSil
  12. Husnu,
    Ecci'yi ciddi ciddi dusunuyorum, ARC'in pedallari en az CST/Ecci modunki kadar iyidir ama dizayni hosuma gitmiyor, belki ilerde degistirirlerse...

    Dedigim gibi sen siparis ettiginde millet 3 aydan sikayet ediyordu, simdiki bekleme sirasi ise 6 ay...saka gibi. 1 tane oglana yedek parca lazim, ilk mailini 23 gun beklemis cevap yok sonrada forumda sikayetler artinca tekrar mail at demis hisyaragasi Bettenhausen(O, CST'den Todd'u korumaya almisti) 10 gun geciyor 2'ci mailinden yine cevap yok. Bir baskasi ise siparisini iptal etti.

    Tavsiyem, eger ilerde yedek parca lazim olursa veya pedallarinla problem yasarsan tonypearcecst@gmail.com'a mail at. Bu, Avustralya saticisi ve cok daha iyi musteri hizmetleri var.


    Basima bircok olay geldi vs. vs. yaziyor keci herif. Ferrarisine binmeyi biliyor ama para ödeyen musterilerine kisa bir cevap bile yazamiyor. Bunun haricinde Avustralya'dakli satici 6 hafta icinde siparislerini paketleyip gönderiyor...nasil olurda Todd 6 ay parcalar icin bekliyor anlamis degilim. Siparisinin 6 aya yakin surecegini bilseydim tavsiye etmezdim.

    Neyse, tekrar iyi gunlerde olsun...muhakkak pedalini toprakla!

    YanıtlaSil
  13. Valla abi ben zaten ilk mailimi Tony e attım. Saolsun anında yanıtladı Siparişimin durumuna söyledi. Eğer siparişini geçeceksen bence Tony e geç . Emin ol daha kısa sürede eline ulaşır. Adam kendi işi baltalanmasın diye salak Todd un arkasını toparladı valla. O olmasa emin ol herkes siparişini iptal ederdi. Todd un şimdiki halini bir görsen mail atayım saniyede yanıtlıyor.

    YanıtlaSil
  14. Tony ile görusuyorum su an ama anlasmalari var galiba ben gönderemem diyor. Bakalim,...belki hiyar Todd islerini duzeltirse...6 ay Ecci'yi bile beklemem, kalsin...gider MS'in plastik direksyonuyla filan takilirim gerekirse.

    6 ay...sanki Rolce Royce siparis ediyoruz :P

    Ayni anda Isvec'teki Ecci modcularlada görusuyorum, modladiklari pedala birde debriyaj istiyorum ve neredeyse modelini kendim yaratma imkanim var...halen görusmelerdeyiz.




    Asil patlama nasil oldu biliyormusun?

    Millet Todd'a mesaj atiyor, pedallarini soruyorlar...haliyle cogunun 4-5-6 ayi gecmis bekliyorlar ve hic cevap yok. Sonra bu hiyarin Ferrarisine bir kadin carpiyor ve Todd Ferrari forumunda bir baslik aciyor ve 2 gunde 5 sayfalik mesajlarla doldurmus orayi. Tabii ki siparis edenler sinirlendi...siparis edeceklerde vazgectiler. Demekki zamani var ama bilmem neresine takmiyor pezevenk, nasil olsa parayi aldi ya!

    Senden ricam...pedallar eline gectiginde sakin 6 ay beklememe degdi filan yazmayasin, Todd'u simartmaya hic gerek yok. Eger yazacaksan elime gecti, pedallardan memnunum filan...sadece 5 ay veya 6 ay bekledim geldi dersin.

    YanıtlaSil
  15. Bu arada yeni guncelleme yukleniyor ;)

    YanıtlaSil
  16. Abi direk söyledim. İyi güzel ama bekleme süresi çok diye. Ama hiç konuda bir cevap atmadı direk kapadı konuyu . Benimki öyle böyle geldi abi. Bizim beklentimiz de yaklaşık 5-6 aydı ve bu süre zarfında beklentiye girmediğimiz için kendi içimizde sorun yaratmadık.

    Yeni lig detayları gelmeye başladı.

    http://www.youtube.com/watch?v=NOriRMFpwsc

    YanıtlaSil
  17. Paylasim icin tesekkurler, Yeni Lig Fonksiyonu hosuma gitti...aksama TTM'ye davetler gönderiyorum ;)

    YanıtlaSil
  18. abi şuraya bakın ya koptum sabah sabah valla, donanımhaber direksiyon incelemesi yapmış dfgt'ye 3 yıl sonra onda da adam gaz freni tek ayakla kullandı diye yerden yere vurmuşlar mesut çevik'in savunmaya bakın

    "Arkadaşlar Merhaba,
    Otomatik vites arabalar tek ayak ile kullanılır. Sol ayak sadece debriyaj içindir. Araba kullanırken firene hangi ayağınızla basıyorsunuz :)
    Sevgiler,
    Mesut Çevik "

    firene dikkat bu arada :D adamların dünyadan haberi yok bide bilmiş bilmiş konuşuyor :D

    YanıtlaSil
  19. konunun linkini koymamışım pis oturtmuşlar laflar videolar ve cevap yok arkasına :D http://forum.donanimhaber.com/m_63681741/mpage_1/f_/key_//tm.htm

    YanıtlaSil
  20. Bomba ya yıllar sonra incelemesini yaptılar ve rezillik :D Videoda en çok dikkatimi çeken şey monitör yaw kenarları ne kadar inceymiş, ne güzelmiş öyle :D

    YanıtlaSil
  21. Hüsnü hayırlı olsun güle güle kullan CST'ni...

    Ali paylaşım için tşk, gülümsedik sabah sabah :))..Birçok güzelliğe sahibiz ama birçok konuda da 3.dünya ülkesiyiz arkadaşlar...tek ayak firenci arkadaşa da çok yüklenmemek gerek..zira arz talep meselesi..video da heel and toe gösterse kaç kişinin ilgisini çekecek :)..bu sefer de show yapıyor sonradan görme derler :))))...

    YanıtlaSil
  22. Teşekkürler Berker. Direksiyondan sonra sana da lazım güzel bir pedal seti :) Birde sende buttkicker in gamer modeli mi var ?

    YanıtlaSil
  23. Evet gamer modeli ama bana ait değil..bi arkadaş yurtdışından almış, fps oyunları için..ondan tabiri rica ise "hacıladım"..gördüğüm ve forumlardan da takip ettiğim kadarıyla bundan bikaçtane lazım tam performans alabilmek için...

    YanıtlaSil
  24. Paylasim icin tesekkurler Ali,
    Neye gulup-aglayacagimi bilemiyorum. 3 yildir piyasada olupta yaris oyunlarini sevenlerin yillarca alipta kullandiklari bir aletin incelemesinin yeni yapilmasinami, konunun sidik yarisina dönmesinemi yoksa Turkce dilimizin katledilmesinemi...


    Efkan,
    Kardesim sen su 3'lu ekrani bir an evvel kur yoksa her baktigin yere monitörler görmeye baslayacaksin ;)

    YanıtlaSil
  25. Berker

    Simvib deki olayı diyorsan evet ama tek başına da iş görüyor bence. Bunlardan birkaç tane koymaya kalksan gereksiz masraf olur bence bu hali ile yeterli. İşi bilsek patlak bass lardan yapabiliriz ama anlamıyoruz bu işlerden :)

    İnceleme yaptık demek için yapılmış bir çalışma. Site de yeni bir siteği halbuki. Neden böyle birşeye gerek duymuşlar anlamıyorum. Fanatec Türkiye den isteselerdi Alper bey eminim onlara incelemeleri için bir set gönderirdi. Daha önce KonsolÜssü adlı site böyle bir çalışma yapmıştı .Fakat onları ki de çok yeterli değildi.

    YanıtlaSil
  26. Headsetle aynı anda çalışma olayını da bir çözebilsem süper olacak...sanıyorum ayrı ses kartı falan gerekiyor (benim ki onboard)..

    YanıtlaSil
  27. Berker,
    Sana bundan alalim bir tane.... ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=ady5fjbbMgI

    YanıtlaSil
  28. Berker

    Ben şu şekilde kullanıyorum. Senin yaşadığın sorunu bende yaşadım. Bende sharkoon X Tactik kulaklık var. Bu kulaklık PS3 ve Xbox da destekliyor. Bu kulaklığın şöyle bir parçası var DTS Dolby çözücü .

    http://www.limexb360.co.uk/pub/files/Sharkoon/.thumbnails/1242073234_sharkoon_x-taticIII_scu_1_w450_h400.jpg

    Bu parça üzerinde ayrıca bir bass çıkışı var. Buttkickeri buradan bağladım ve ses kartına bağladığımdan çok daha güzel performans aldım. Bu tarz bir dönüştürücü bulabilirsen işini çözer. Donanım Haberdeki sharkoon konusunda bu tarz parçaları paylaşıyorlardı . Bir göz gezdir istersen.

    YanıtlaSil
  29. Konu bu

    http://forum.donanimhaber.com/m_39522732/tm.htm

    Eğer onboard ses kartında optik çıkış var ise işin tamamdır.

    YanıtlaSil
  30. Hüsnü teşekkürler..bir ara bakıcam..umarım bendeki kulaklığa uygun böyle bir parça vardır..ses kartından daha iyi de performans veriyorsa harika..

    Elegan abi şirkette youtube açamıyorum ama tahminim videoda bir sim experience stage 3 kit olduğu yönünde :))...mahcup ediyorsunuz ne gereği var canım ttm olarak toplanıp böyle bir şey yapıyorsunuz :)..

    YanıtlaSil