21 Aralık 2011 Çarşamba

TTM 2011-12-21

Ey Forzacilar,
Sizlere bugun kisaca iRacing'deki FFB destegini anlatmaya calisacam.

Yeni ayarlari diger oyunlarda denedim...Forza3/4, GTR2, rFactor, Race Injection, BMW M3 Challenge vs. vs.

Hicbirinde iRacing'de aldigim gercekci FFB efektini alamadim malesef...digerlerinde FFB ancak daha guclu veya daha gucsuz olarak programlanmis. Yani ya On yada Off olarak, iRacing'deki gibi surusune göre degisken kademeli olarak degil.


Dun, iRacing'de birkac aracla denemelerimi yaptim ve yasadigim 2 önemli efekti kaydettim.

  1. Direksyon cevrildikce FFB kademe kademe daha guclu performans veriyor.
  2. Oyun icinde hizlandikca veya ani yavasladikca FFB efektleri ona göre birkac katman daha artiyor direksyonda.
Bu yukarida saydigim efektlere birde iRacing'deki lazerle skanlanmis pistlerde yaristiginizi dusunun ve virtuel olarak en gercekci hissi almaniza/yasamaniza yol acacaktir!

Bir 3'cu efekt ise...bizler genelde hizli yaristigimiz anda arac dengesini kaybeder ve kendimizi bariyerlerde buluruz, bu yeni FFB ayariyla bunlar hikaye oldu artik. Bu yeni FFB ayari sayesinde sana imkan verilen sudur...virajlara daha gec ve cok daha hizli gir ve bu durumda direksyon o kadar katilasiyorki, yoldan cikman neredeyse imkansiz! En nihayet,...bu yeni FFB ayari hepimizi cok daha hizlandiracak    ;)

- iRacing'de kullanmaniz gereken FFB ayari -
  • Direksyonun kendisinden/windows profilinden FFB gucunu en yuksege getirin, bu 100% olabilir, 200% olabilir...en en yuksek ne varsa ona getireceksiniz.
  • iRacingden ise FFB gucunu direksyon setinize göre ayarlayin ama en fazla 10 ile baslayin ve cok yuksek gelirse kademe kademe dusurun.
  • iRacing'deki Damping kapali olacak
  • Direksyon ayarlarindan ne spring, ne de baska herhangi bir efekt acmayin, ancak Fanatec kullanicilari icin ABS secimi icin en az ClubSport pedallari sart olmakla beraber ve nereye bagli olduguna bakarak istediginiz ayara getirebilirsiniz.



**********************************************************************************

- ClubSport Pedallarinda Fren Titresimi -
Arkadaslar, elinizdeki ClubSpor pedalinizi direkman Pc'ye bagladiginizda titresim alamiyorsunuz, bununda caresi var ve dun Husnu kardesim denemistir, gayetde iyi calistigini ve memnun oldugunu söyledi kendisi.

  • Ilk yapacaginiz su LINKTEN, iRacing CSP v1.4'u yuklemeniz
  • "iRacing Fanatec" programini acmaniz ve acik tutulu kalacak!
  • Ilk ekranda "CSP Thread Initialized" yazacak, eger yazmasa Pc sizin CSP'nizi görmuyor/algilamiyor demektir!
  • iRacing'e girip yarisi baslatiyorsunuz ve "Pling" diye bir ses duymaniz gerek, bu ses fren titresimi programinin iRacing tarafindan baslatildigi anlamina geliyor.
  • Direksyon uzeri ABS'nizi kapayin!
  • Baslayin yarismaya   ;)
Daha fazla ve ayrintili bilgi icin bu adrese tiklayin...LINK

Not: Bu fren titresimi lastikler lock yapmadan evvel titresimle haberdar eder!


Direksyon ayarlari hakkindada okumalarim suruyor, kendimde denedikten sonra sizlerle burada paylasirim ögrendigim bilgileri.

Bugun iRacing birkac saatligine kapaniyor, yeni bir pist eklenecek...New Smyrna, Turkcesi, Yeni Izmir diye...benim gibi Izmir'li icin bu pist kacmaz   ;)

LINK


Bugun Prototype Fix var, aksama görusuruz   ;)


 

Iyi yarislar,

7 yorum:

  1. Süper bilgiler paylaşmışsın abi. FFB gerçekten sürüşümüzü etkileti. Ben belki 1 veya 2 kademe daha arttırmayı düşünüyorum açıkçası . Eski FFB de yaşadığım sıkıntı şuydu . Arac arkayı bıraktığı zaman haliyle kontra ile toplamaya çalışıyoruz. Fakat yaptığımız kontrada araç toparlıyor ama bu sefer de burnu sapıtıp duvara tosluyordum. Tabiki bu olay çok anlık yaşandığı için de ön tarafı her zaman toplama imkanınız olmuyordu. Elegan abinin koyduğu videoyu izlerseniz anlattığım mevzu aynen yaşanmış. Arka kayıyor, kontrayı veriyor , tam topladım derken bu sefer araç ön taraftan kendini dışa atıyor . Bu önden kaymayı kontrol etmek çok zor oluyor bu esnada. Yeni FFB ayarlarımızda bu olayı hiç yaşamadım açıkçası ve araç arkadan kayma yaşadığında kontrolü çok daha kolay ve aracı topladıktan sonra yaşadığım önden kayma olayını yaşamıyorum. Yeni bilgileri bekliyorum abi valla bu alien lerin avantajlarından biri de bu bence. Bİz bu tarz ayarlar ile hiç uğraşmıyoruz. Fren basıncı olsun , FFB ayarları olsun sürüşü ciddi etkiliyor.

    YanıtlaSil
  2. Eyvallah Husnu,
    Yazdiklarina tamamiyle katiliyorum. CSR Elite'nin yeni FW'si halen gelmedi...beklemedeyim. Thomas'a FW717 ile bahsettigim sorunlari CSR Elite'yi satin alipta eline ulasmis baska yariscilarda forumda onlardan sikayetciler.

    Bu aksam Prototype kisada yarisilir, gelinde hep beraber TTM olarak katilalim ;)

    YanıtlaSil
  3. Şu Clubsport pedalların verdiği ABS titreşimini çok merak ediyorum yaa :)

    YanıtlaSil
  4. Abi kısmetse haftaya salı ödemeyi yapıcam :)En geç perşembe elimde olur bir aksilik çıkmazsa.

    YanıtlaSil
  5. oo hayırlı olsun kardeşi. Güle güle kullan şimdiden

    YanıtlaSil