22 Mayıs 2013 Çarşamba

TTM 2013-05-22

Ey iRacingciler,

Dunku muhabbet, yaris ve antremanlarimiz herzamanki gibi superdi   ;)

Dun aksam Husnu'de uzun zamandan sonra aramizdaydi, ben, Kerem ve Husnu...3'lu silahsörler gibi daldik Sebring - HPD kombosuna, birbirimizi zorladik ve en nihayet cok guzel vakit gecirdik. Bunlarin haricinde B-Klas Nascar yarisim cok zevkli gecti, C-Klas Silverado'da cok eglenceliydi ama 7'ci turda yanlislikla önumdeki araca carparak ´buyuk bir kazaya sebep oldum ve haliyle yarisim daha baslamadan bitti.

Indiana 500 serisi resmi olarak acildi, pist ve araci olan herkez katilabilir. Yarislar cumartesi TR saatiyle sabahin 5'i ve ayni gun aksam 10'da yapilacak yani bir Amerikan, birde Avrupa zamanina uygun olarak. Tekrardan...böyle mis gibi etkenlikleri kacirmamanizi tavsiye ediyorum, virtuel olarak böyle bir etkinlik dunyada baska hicbir yerde/oyunda yoktur!


Simdi gelelim fasulyenin faydalarina...
Biliyorsunuz bu yil yeni "Jenerasyon" konsollarin satisa sunulacagi dönem, bu...oyuncu kitleleri icin cok önemli bir dönemdir. 2 ay kadar evel Sony'nin 2 saatlik konferansi vardi...Ps4 haric tonla oyun ve Ps4 kolu gösterildi, dun 1 saatlik Microsoft konferansinda ise neredeyse sadece makine + kol ile beraber makinenin genel olarak medya destegi, Kinect ve birkac oyun gösterildi/tanitildi.

Su an halen 2 aletinde tam guclerini bilmiyoruz fakat 2'sininde birbirine cok yakin oldugu kesin. Zaten aralarinda ufak tefek farkin olmasida hicbir sekilde oyunlara yansimaz...bunu sizlere yillarin verdigi tecrube ve yasadiklarimdan cok rahat bir sekilde 100'de 1000 garantili olarak diyebilirim. Simdiye kadar hicbir guclu konsol piyasaya hukmetmemistir...herzaman daha zayif, kullanisli ve bircok oyunu olan konsol o dönem jenerasyonda kazancli cikmistir...Örnegin: N64 versus Playstation 1, Sega Dreamcast-Xbox 1 versus Playstation 2, Playstation 3 versus Xbox360 gibi...



Yolumuza devam edelim...
Ben her 2 makineyede sahip olmus biri olarak, her ikisininde zayif ve arti noktalarini iyi bildigime inaniyorum. Bu yeni jenerasyonda Sony ve Microsoftun oyun makinelerinden beklentilerim. Yeni jenerasyon konsollarin sahsimca en önemli 3 noktasi...

- Playstation 4 ve Xbox One -

  • Muhtesem bir Online destegi yatirimi...bu satten sonra Playstation 4, Xbox360 Live gibi bir sistemi tuttursalar bile yetersiz kalir cunku rakipleri "Microsoft" eminim Live ile yeni bir cag atlayacaklardir. Her turlu Online gelecektir ve bu konsol savaslarinda en önemli silahlardan biridir. Umarim her 2 konsolun Online destekleri birbirlerine yakin olur.
  • Bolca Exklusiv AAA oyunlar ve bu oyunlarin cok saglam Online destekleri olmasi sart. Mesela Multi, Co-op, Leaderboards, buyuk oyuncu destekli yani serverbase oyunlar, lagg minimumda, özellikle su konsollardaki "NAT" ayari yuzunden ayni oyuna/odaya giremeyen, beraberce oynayamama problemi tamamen kalkmis olmasi sart. Tabii ki saglam Online destegi haricinde cok saglam singel hikayeleride önemlidir.
  • Yeni bir konsolun piyasada iyi satis yapabilmesi icin yukaridaki saydiklarim harici fiyati cok buyuk önem tasir. Piyasadaki 3 buyuk aktör Nintendo, Xbox ve Playstation dönem dönem konsollarini akil almaz fiyatlara sunmaya utanmamislardir. Umarim bu jenerasyonda konsollarin cikis fiyatlari daha uygun olur...Sahsi görusumle 400$/€ bugunku standartlara göre en uygunudur. Bu fiyatin ustune cikan buyuk ihtimalle iyi satis yakalamayacaktir ilk baslarda.


Gecen dönemle baslayan ufak bir probleme deginmek istiyorum. 3 kirmizi ve sari isik deyince akliniza hemen Xbox360 ve Ps3'lerin bozulmasi gelir. Umarim, bu hardware problemi dönemi bitmistir artik. Bundan böyle hicbir sekilde bozulan Next-Gen makineleri duymak-okumak istemem.



Simdi gelelim bu yeni jenerasyondaki yapilan hatalara...Evet, hem Sony, hem Microsoft daha yeni jenerasyon baslamadan hatalar yaptilar bile.

Sony'nin en buyuk hatalarindan biri fan kitlelerine guvenememeleri örnegin Gran Turismo 6 diye tanittiklari Gran Turismo 5.1
Yeni jenerasyon kapi önunde, cifte standart pist ve araci bulunan Gran Turismo 5... 10 kusur milyon satis elde etmis ve halen cifte standartli bir Gran Turismo oyunu neredeyse 10 yil eski olan Playstation 3'e cikarilacak. Halbuki Sony su guzelim PD'ye saglam yatirim yapsa onlarda T10 gibi hicbir sekilde cifte standardi olmayan guzel ve saglam bir yaris oyununu yeni jenerasyon konsollaruna cikarsalar birbirlerini köruklerlerdi ve bu da oyuncularin isine yarardi en nihayet.

Bu arada yatirimla kastim PD'de calisanlarin sayisi versus T10'da calisanlarin sayisidir. T10'da, Pd'den neredeyse 3 misli fazla calisani var. T10'un her 2 yilda bir guzel ve taze bir Forza cikarmasi cok dogal veya PD'nin bir Gran Turismo oyununun 4-5 yilda bir cikarmasi cok normal. Bunun kaliteyle veya kalitesizlikle alakasi yok...her 2 seriyide oynamis biri olarak temel oynanista aralarindaki farkin minimum oldugunu rahatca diyebilirim.
Ve konsollarda hangi oyunu ele alirsan al...hicbir oyun seni 4-5 yil oynatmaz. 1.5-2 yil maximumdur yani 700 gun anasini satayim sonra yenisini istersin   ;)


Sony'nin 2 ay kadar önceki konferansinda tonla yeni IP ve oyunlar gösterildi, umarim E3'e saglam oyunlar birakmislardir yoksa dunku Microsoft konferansi gibi hele E3'te genel olarak konsolu ve multimedya desteklerini tanitmaya kalkarlarsa bu Ps4 icin pek iyi bir baslangic olmaz.


Microsoft'un hatalarina gecelim...
Dunku konferans her ne kadar sadece hardware tanitilacak dedilersede...cok daha fazla oyun tanitimi beklerdim. Bu...su an cogunun gözunde Xbox One'in oyun konsolu yerine daha cok multimedya makinesi olacagi hissini yasatti. Her ne kadar 2014 icinde 15 IP cikacak ve bu 15 tanenin en az 8'i yepyeni IP olacagi anonslari buyuk etki yaratmadi. Bu arada 1 yilda 8 yeni IP cok buyuk bir rakamdir, özellikle 1 yil icinde cikacaksa...
Kisacasi, Xbox One'in daha cok multimedyami yoksa oyun konsolumu olacagini E3'te görecez.




Playstation 4 ve Xbox One'da hosuma giden yönler...
Playstation 4 kolu, uzun zamandir ilk defa gayet kabul edebilecegim bir tasarim yapilmis. Kabul edecegim diyorum cunku Playstation kollarindaki "Stick"ler genelde Xbox kollarindaki agirlik/hassasiyet hissine sahip degiller...umarim bu yeni kol ile agirlik hissini eklemislerdir.

Playstation konferanslarinda tonla oyun gösterdiler, acikladilar ve bunun haricinde Playstation 4'e daha basit oyun yapilabilecegi sadece Sony tarafindan degil, cogu oyun yapimcilar tarafindanda aciklandi, Yes...böyle haberleri okumak ne guzel. Eski Sony'nin tavrindan eser yok...hani su, "Ben Sony'yim, herseyi daha iyi bilirim, ben istedigim aleti cikaririm ve oyun yapimcilari bu makineye öyle yada böyle oyun cikaracaklar" tavirlari.
Microsoft bu tavir konusunda her zaman Sony'den 2 adim öndeydi, umarim bu sekilde Sony oyun yapimcilari ile aralarindaki komunikasyonu dahada sicak tutarak bu farki kapatirlar.


Microsoft'un konferansindaki en buyuk eksigi, E3'te en buyuk artisi olabilir...hani su oyunlarin anons eksikligi. Microsoftun konferansindaki saglam haberlerinden biri Forza 5'in Xbox One'a cikis oyunu olacagidir. Bu...her ne kadar Gran Turismo 5.1 kadar satmasada Playstation 4'e nazaran Xbox One'in satislarini buyuk ölcude etkileyeceklerini dusunuyorum.
Konsollardaki yaris oyunu kitlesi her ne kadar sevdikleri oyuna asiri fanliklari olsada...bir yanda 10 yillik bir alete ayni oyunun tekrar yutturulmaya calisilmasi, diger yandan en az 10 defa daha guclu bir alete cikacak Yeni Jenerasyon bir yaris oyunu eminim bayag bir Gran Turismocu kitlesini kendilerine cekmeyi basaracaklar.

Microsoft konferansindaki en buyuk haber ise Fantasy League destegidir. Bu Fantasy League'i bilmeyenlere söyle diyeyim...bu destekle Xbox One daha cikmadan Amerikayi avucunun icine almistir. Tum Amerika dogrudan dogruya Xbox One'in elindedir...O denli su Fantasy League buyuktur Amerikada! Cok akillica bir yatirim.

Her ne kadar Kinect'i sevmesemde konferansda gösterilen Kinect destegi ve Kinect'in her isaretine, sesine aninda itaat etmesini görmek guzeldi. Malesef halen su Kinect vs.ler tamamen Casualcilar icin kullanilacak olmasi aletin en buyuk eksigidir dusuncesindeyim.



 En nihayet herkezin aklinda bulundurmasi gereken önemli nokta "Rekabetin oyunculara yararli oldugu" gercegidir. Sony'yi, Microsoft'u sevmeyebilirsin ama bunlar piyasada tek tabanca olsa bir anamizi bellemedikleri kalir. Hicbiri gözumuzun yasina bakmaz ve babamizin sirketleride degildir, bu yuzden kalkip sacma sapan bir sekilde bu oyunlari-konsollari birbirine karsi ölumune savunmak bir oyuncunun yapabilecegi en salakca istir. Malesef...bundada tecrube konusuyor. Zamaninda... Nintendo, Playstation ve sonrada Xboxu köru körune savunmus biriydim   :/


iRacing'e full yatirimima basladigimdan beri zamaninda cok sevdigim su Xbox360'i acmaz oldum...bir turlu zaman yetistiremiyorum ve isin komik yani ne zaman kendimi zorlayipta konsol basina gecsem zamanimin bosa gectigini dusunup iRacing'e atiyorum kendimi ve Instant Nirvanaaaaa   ;)
Sizlerde benim gibi dusunuyorsaniz o zaman yasadiniz cunku cikan su yeni jenerasyon konsollarina bosu bosuna para yatirmazsiniz, onun yerine Ecci7000, 3'lu ekran, sim pedallar, kokpit kurmalara kisaca cok daha mantikli guzel seylere paranizi yatirirsiniz   ;)


Bu arada Oguz arkadasimiz, Rally'de finale yukselmistir tebrikler. Yarin birgun Oguz meshur bir Rallyci olursa en azindan su cumleyi kullanabiliriz. "Ben Oguz'un cocuklugunu bilirim yaw, daha iRacing'e yeni gelmisti...yarisamiyordu, elinden tuttumda yardimci oldum filan-fistik"   ;)


Ve son olarak guzel bir video...





 Iyi yarislar,







2 yorum:

  1. Bilgiler için teşekkürler abi. Bu sene E3 bayağı hareketli geçecek. Az kaldı

    YanıtlaSil
  2. Eyvallah Husnu,
    Her 2 konsol konferansini seyrettikten sonra konsol dönemi artik son sayfasinami geldi diye dusunuyorum. Bu yeni konsollarin eskilerine nazaran daha guclu olmasi haricinde herhangi bir yenilik göremiyorum.

    Buyuk ihtimalle E3'te tonla ayni stil oyunlari, ayni serilerin devamlarini tanitip "Ye kurkum ye" diyecekler :)

    Örnek olarak, iRacing'de en cok hosuma giden etkenlerden biri yaris öncesi heyecan/korku hissini 2 + yil sonra halen yasiyor olmam. Sanki gercek yarisa giriyoruz yaw...Ne mutlu bizlere böyle bir sistemde eglenme imkanina sahibiz :)

    YanıtlaSil