30 Ağustos 2014 Cumartesi

Team Turkiye MotorSport 2014-08-30

EY TTM,
30 Agustos Zafer bayramimiz Ulusal bayramimizdir ve "Ne Mutlu Turkum" diyen herkeze kutlu olsun. Bu bayramimizin önemi buyuktur cunku 1922 yilinda dusmanlari en nihayet ulkemiz Turkiye'den temizlemisizdir, sagolsun En Buyuk Baskomutanimiz Mustafa Kemal Ataturk sayesinde!




- Seni saygi ve sevgiyle aniyoruz Atam -




Gecen yazimda sizlere cok kisa bir sekilde saglikli bir vucuda, Fit bir vucuda sahip olmaniz icin "En temel" kurallari yazmistim fakat birkac muhabbetden sonra sizlere bazi konulari aciklamam gerektigini dusunuyorum.

Arkadaslar, bu saglikli yasamaya, Fit bir vucuda sahip olmaya 2 yil kadar evvel basladim fakat asil son 2-3 aydir basarinin sirrini az-cok bir cözmus oldum. 1.5 yil trial-errorlarla harcandim yani bu konular hakkinda bolca okudum ve denemelerden gectim. En nihayet "Fit" bir vucuda sahip olmanin, kilo vermenin temelini cözdum/anladim.


Su an PT (Personal Trainer) imtihanina girsem gözu kapali ve 110% basariyla bitiririm, 1.5 yildir kazik yiye yiye, kendimi hergun deneme tahtasi olarak kullanarak, en nihayet dogru yolu buldum. Hem beslenme yönunden - hemde "Fit" bir vucuda sahip olmak icin gereken antreman turu yönunden.

Diyeceksinizki, abi..."Fit" diyorsunda, o ne? Nasil birseydir? Sizlere resimle Vucut yapma ve "Fit" bir vucut farkini göstereyim.


Su asagidaki ilk birkac resim Vucut sisirmedir yani "Bodybuilding" olarak gecer ve bunun beslenmesi, antremani Fit bir vucut beslenmesi ve antremaniyla alakasi yoktur hatta birbirlerine cok zit "besi ve antreman" programlari vardir.





Benim sizlere gecen yazimda yazdigim noktalar tamamen Fit bir vucut icin gecerli, vucut sisirme degil! Aradaki fark, biri daha cok göstermelik, digeri ise Super komando olabilecek guce, staminaya, esneklige sahip bir vucuttur. Asagidaki resimlerde gördugunuz gibi...







Gecen yazimi biraz olsun daha aciklayayim. Dikkatli okuyun...Fit bir vucut yapmadan evvel ilk olarak "kendi" hedefinizi belirlemek olacak.

Hedefiniz tabii ki Fit bir vucuda sahip olmak fakat kilonuz istediginiz yerdemi? Bunu belirlemenin önemi, besin turu ve besin miktarinizi belirlemek icindir. Su linkten 3 asagi - 5 yukari gunluk kalori ihtiyacinizi ve sadece kalori hesabinizla kalmayip ayni anda gunluk ne kadar karbonhidrat, ne kadar yag ve protein yemeniz gerekir onun hesabi cikar LINK "uyelik bedavadir"

Daha evvel defalarca yazdigim gibi vucudunuza gireni-cikani hesaplamaniz kendinize yapacaginiz en buyuk iyiliktir! Bunu aliskanlik haline getirin, nasil nefes alip-verirken onu dusunmeden yapiyorsunuz, bununda o duruma gelmesi sart.


Sizlere benim bir gunluk besin giderimi göstereyim...bu pazartesinin. En altta ne kadar yememin gerektigi ve neyden ne kadar yedigimi göruyorsunuz. Su asamada benim icin kalori kaybim buyuk önem tasimiyor, önemli olan yagi dusuk tutmam, karbonhidratda sorun degil cunku yedigimi cok rahat eritiyorum, geriye vucudun gelismesi icin, kaslarin olusmasinda buyuk önem tasiyan protein kaliyor ve bunu hicbir sekilde dusuk tutmak istemiyorum, tabii ki ona görede antreman yapiyorum.





Proteinden laf acilmisken, buna cok dikkatli olmaniz gerekir cunku islenilmeyen Protein dötunuzde, burnunuzda, bilmem nerenizde ciban ve sivilce olarak cikar diye okudum. Isvec'cede bir cumle vardir "Frihet under ansvar" diye yani "Freedom with responsibility" yani "Özgurluk altinda sorumluluk".

Protein kas yapar, dogru ama bunu agir antremanlarla islemek zorundasin. Vucudu proteinle doldurayimda kendiliginden kas olsun diye dusunursen ayvayi yersin, bunun sakasi yoktur.



Gunluk antremanim ise su sekilde...

- 1.5 saat Power walk yani hizli yurume ve yavas kosu karisimi. En nihayet kilometre basina 8-9 dakikayi tutturmaya bakiyorum.
- 1 saat vucut antremani, agirlik kaldirma, snav cekme, barfix vs. vs.
- 12-13 dakika sirf karin calismasi

Haftasonlari ise gunde 2 saatlik Power walk + cumartesi 1 saatlik kardio calismasi ve pazar gunleri 1.5 saatlik Yoga veya 1 saatlik vucudu esnetme programi. Karin calismiyorum haftasonlari.



Gecen hafatalarda oglum, Casall'in 10 kiloluk agirlik yelegini satin aldi, asagiya resmini ekledim, kisaca dusuncelerim sunlar.



Fiyati uygun 100€, vucuduna yapisiyor ve hicbir sekilde oynama yok, icindeki bez teri cabuk kurutuyor. Agirlik yelegi muazzam yoruyor, ben oglum 10kg ne olacak gel 30 kilolugu alalim dediysemde istemedi ve iyiki istememis. Ben su 10kiloyla barfix, snav cekeyim dedimde geberiyordum anasini satayim. Ilk 3-5 rep guzel geciyor sonrasi sicti cafer bez getir  ;)

En azindan su an 10 kiloluk yelegi kullanmam icin erken. Oglum kullaniyor fakat o bile bir momenti normalde 25 defa yapiyorsa yelekle 15-20'lerde geziyor. Yelek vucudu cok daha degisik sekilde yoruyor, antremanli olanlar icin iyi bir Challenge sunar tavsiye ederim.



Saglik ve Fit bir vucuda sahip olma konusunda yazilacak, paylasilacak o kadar cok bilgi varki, yaz yaz bitmez - tukenmez. Eger herhangi bir sorunuz olursa, cekinmeden sorun sizlere herzaman yardimci olurum.

Sizlere saglikli bir vucuda sahip olmanizin kucuk bir bilgisini sunayim. Saglikli bir vucut hergun...dikkatli okuyun "HERGUN" en az 1 defa buyuk tuvalete cikar. Eger gunde en az 1 defa olsun buyuk tuvalete cikmiyorsaniz iciniz bok dolu demektir, bu..bundan daha net bir sekilde aciklanmaz. Vucudunuzu, ihtiyaci olan yorgunluga eristirmiyorsunuz demektir.

Özellikle karin antremaninizda dikkat etmeniz en önemli nokta, her hareketi en dogru sekilde yapmaniz cok buyuk önem tasir. 12-13 dakika karin antremanim beni 1 saatlik vucut antremanimdan cok daha fazla yoruyor, cok daha fazla canimi yakiyor ama Pes etmek yok, birakmak yok. Hayat aciyla bir daha guzel    ;)


En nihayet som olarak kisaca direksyon setlerine gecelim...
1.5 yil icinde benim CSW ve direksyon simitlerim dahil toplam 4 defa bozuldu, sadece benim olsa veya kucuk bir azinligin olsa eyvallah diyecem ama gecin Fanatec basliklarini bir okuyun ve bakin bakalim daha kac kisi sikayetci.

CSW V2 cikacak, benim gördugum kadariyla degisen hicbirsey yok cunku temeli degisime ugramamis. Heleki kalkip uzaktan - yakindan hicbir sekilde alakasi olmayan Bodnara benzetmek yaw Efkan beni iyi guldurdun yaris tanrilarida seni guldursun, he he he



Gecen haftalarda AccuForce basliginda birisi Berney'e (SimXperience/AccuForce'un sahibi)...acaba Bodnari almayipta senin AccuForceumu beklesem diye sordu. Berney orada hemen kendi direksyonlarinin piyasadaki en iyilerinden olacagini fakat bir Bodnar direksyon setiyle hicbir sekilde karsilastirilamayacagini yazarak noktayi koydu.

Dun aksam enteresan bir yazisma okudum, özellikle Fanatec'ten Thomas'in yazisi ilgincti. Karsilastirmasini AccuForce ile yaparken "hatta bazi yönlerde Fanatec CSW V2, AccuForce'dan daha öndedir" diye yazmis ve örnek olarak sunlari belirtmis "Platform Compability and Price" yani platform destegi ve fiyat diye.
O konuda hakli cunku Fanatec CSW'nin en guclu yani FFB'si veya saglamligi degil! LINK



Ve son olarak, herzamanki gibi guzel bir paylasimla yazima son veriyorum, aksama görusuruz  ;)




- Ne Mutlu Turkum Diyene -

2 yorum:

  1. 10 kiloluk yelek diyince aklıma dragon ball'da son goku'nun ağır kıyafetlerle antrenman yapması geldi, belki izleyen olmuştur :)

    Abi ben csw v2'yi bodnar ile karşılaştırmadım ama özelliklerini okuyunca ve servo motor kullanıldığını gördüm ve o yüzden bodnar benzeri bi sistem dedim. Yani önceki gibi 2 motoru bağla kayışa mantığı yok anladigim kadarıyla. Tabi bu servolar 7 NM tork üretiyormus, bodnar ise 15 NM tork üretiyor.

    Yani demek istediğim şu ki ben sadece gördüklerimi/okuduklarimi paylaştım :)

    YanıtlaSil
  2. Just busting your balls Efkan ;)
    Keske tum hersey sadece tork ile belirlense...constant guc, cözunurluk, hiz, hissiyat, mod destegi ve CSW'den sonra benim icin en önemlilerden biri olan saglamlikta dikkate alinmali.

    Piyasaya baktigimizda 4 cesit direksyon setleri bulunuyor...

    1.- Logitech, DFGT, Fanatec CSR turleri 100€-250€
    2.- Thurstmaster T500, Fanatec CSW 400€-900€
    3.- AccuForce, Ecci (Middle management) 2000$-3000$
    4.- Bodnar direksyonu (Teh Real McCoy), duz hesap 4000$ diyelim.


    Burada hicbir sekilde, kaliteden, gucten, mukemmelikten miligram bile ödun verilmemis tek Bodnar direksyonu var. Ecci setleri ise cok uzun yillardan beri hem kalite, hemde performans yönunden kendilerini ispat etmislerdir. AccuForce daha cikmadi ve tahminim Ecci ayari olacak, her ne kadar bir Bodnar direksyon setiyle kapismak isteselerde isim yapmadiklarindan o kalitede, o fiyatta super bir direksyon seti cikarmalari ekonomik bir kumar oyunu olurdu onlar icin.

    Bu tavsiyem sadece ve sadece iRacing ve genel olarak yaris oyunlari en buyuk hobileri olanlar icindir. Eger ekonomik imkanin varsa en dusuk AccuForce veya Ecci7000'e bakin cunku gerisi yalan. Bunlardan hangisini alirsaniz alin, hangi yasta olursaniz olun...sizin son aldiginiz direksyon setiniz olacaktir.

    Dusugunu alirsaniz o zaman Teh Evil cembere devam ;)

    YanıtlaSil