23 Ekim 2014 Perşembe

Team Turkiye MotorSport 2014-10-23

EY TTM,
Sizlerle kisaca dunku GT3 Takim yarismamizin tecrubesini paylasayim dedim. Ilk evvela dunku skype sohbetlerimiz herzamanki gibi 10 numaraydi, simdi fasulyenin faydalarina gecelim...

Dun aksam ben, Ozan ve Kerem GT3 Takim yarisina daldik,...
Anladigim kadariyla Takimda sadece "Admin" statusune cikarilmis uyeler "Team Turkiye MotorSport" takimini kayit ettirebilirler Takim yarislarina, bu yuzden takimimizdaki her uyemizi "Admin" statusune yukselttim.

Takim yarisina kayit ederken birkac secenek sunuluyor, mesela arac secimi ve önemli noktalardan biri ise yaris icin kayit ettigin takima kimler katilabilir secenegidir, burada "sadece Team members" - "Team members only"ye getirilecek.


Bu yazdigim bilgileri tabii ki 13'cu haftadaki GT3 Takim yarisini temel alarak yaziyorum. Yarisa kayit olundugunda 15 dakika kvalifiye sonra 5 dakika antreman/warmup ve hemen ardindan yaris baslar. Burada dikkat edilecek nokta su... Kayiti takimdan 1 kisi yapar, digerleri sonradan yarisa direkman girip yarisabilirler.

Takim yarislarina dalmadan evvel yaris kurallarini iyicene okumamizda buyuk fayda var!!! Gözden kacirilan kucucuk bir kural tum takimin elenmesine/DQ'sune kadar gidebilir.

Yaris icinde en önemli hususlardan biri, pite cekecek olan surucu bunu en hizli sekilde yapacak ve arabadan cikmadan evvel benzin/lastik ayarlarini diger yarisci icin hazirlayip öyle cikacak. Her pite girip, arac durdurulup park edildigi anda 30 saniyelik sure baslar, arac durmadan baslamaz!

Arac tasarimlari konusunda, eger "Takim adi altinda" özel bir tasarim kullanmiyorsaniz o zaman Takim liderinin yarattigi arac tasarimi tum takim icin gecerli olur. Takim icin özel tasarimlari uzerinde calismalarim var ve hazir oldugunu dusundugumde sizlerle paylasacam.

Takim yarisina gireceginiz zaman ilk isiniz takim olarak DQ olmamaniz icin yarisci basina en az atilmasi gereken turlarin hesabini bilmenizdir. Bir evvelki blogumuzda bunu ayrintilariyla yazdim ama anlamadiginiz bir nokta varsa skype uzeri tekrar aciklarim.

Yeni sezona 2 "YOL" Takim yarisi serisi ve 2 "OVAL" Takim yaris serisi eklenmistir. GT3 Takim yarisi D-Klasinda, WSC serisi ise C-Klasmanindadir. Genelde GT3 serisi 60 dakikadan olusurken, WSC serisindeki yarislar 90 dakikadan baslarlar.

GT3 serisi bilgileri: Seri 4 aractan olusur BMW, RUF, McLaren ve Ford GT3. Yarislari 60 dakikadan baslar ve en az 2 yariscinin surmesi sart yani en az 1 degisim sart kosuluyor. Yarislar 4 saatte 1, saat basi olacak. Hata marji hakkinda bir bilgi yok ama eminim 22'dir. Bu, yarista suren tum yariscilarin yapabilecekleri ortak hata marjidir!

WSC serisi bilgileri: Seri 4 aractan olusur Riley, HPD, Ford GT ve RUF C-Spec. Yarislari 90 dakika uzunlugunda ve her 4 saatte 1, 45 gece yarislari olacak. Buradada hata marjinin 22 olacagini tahmin ediyorum ve tabii ki en az 2 degisik surucunun yarista yarismasi sart kosulur.


Burada önemli nokta 60 veya 90 dakikada toplam kac tur atacaginizdir sonrada takim olarak DQ olmamaniz icin surucu basina en az ne kadar tur atmaniz sart kosuluyor onun hesabini yapmaniz. Muhakkak 2 surucu arasinda bir tanesi digerinden daha hizlidir, daha istikrarlidir...bu durumda saglam bir strateji kurmak cok önemlidir mesela daha az potansiyelli yarisci ilk baslar ve sadece sart kosulan tur sayisini attiktan sonra arabayi hizli ve daha istikrarli surucuye verir ve elinden geldigince yardimci menejerlik pozisyonuna gecer. Böyle takim yarislarina girdiginizde tavsiyem yaristiginiz kisiyle skype icinde baglantinizi kurmanizdir.


Dun aksam BMW'yide surme imkanim oldu ve yeni guncellemeyle beraber bu aracin surusude cillop olmus, guncellemeden sonra GT3 araclari arasinda daha surmedigim sadece McLaren kaldi, onuda bu aksam surerim   ;)

Gelecek sezona genelde Skippy'ye yatirim yapmayi dusunuyorum fakat her 2 takim yarislarindada yarisma planlarim var...özellikle WSC Daytonayi kacirmak istemem   ;)


Bu arada Mehmet Ali G. isimli bir arkadasimizida ekledim takima. Kendisiyle henuz skype uzerinden görusme imkanimiz olmadi.


Simdilik bu kadar, daha fazla bilgiler aklima geldikce blog altinda paylasirim onlari...ve herzamanki gibi guzel bir paylasim, EPIC rules!




- Ne Mutlu Turkum Diyene -

23 yorum:

  1. dünkü yarış sonuçlarına göre pite girmeyenler DQ olmamış,umarım Fun yarışlarına özgü birşeydir

    YanıtlaSil
  2. Bilgiler için teşekkürler abi. Değişmeli yarışçı ile beraber bence süreler kısa tutulmuş. Ben en az 2 saatlik yarışlar bekliyordum. Ama ilk sezon alıştırmalar için yeterli diyebilirim. Çok iyi strateji yapmak ve çok hızlı olmaktansa hatasız bir şekilde maksimum sürati yakalamak en mantıklısı olacaktır. Geçen gün izlediğim bir programda kısa yarışlara göre endurence yarışlarında 3-4 sn daha yavaş turlar atıldığını belirttiler . Hem hatasız gidebilmek hemde lastik saklayabilmek , gerektiğinde risk alıp lastik avantajını kullanarak hızlı turlar atabilmek önemli. Yaklaşık olarak bir sürücü aracı alması ile birlikte 2 saat civarında sürüş yapıyormuş. Tabi burada gece gündüz farkı da ortaya çıkıyor. Bu konuda Bekir benden daha fazla bilgi sahibidir. Mesela bildiğim kadarı ile Audi takımı LMP de geceleri daha çok Allan McNish yarışıyordu. Uzun soluklu yarışlarda bu gibi detaylar bile çok önemli oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Ozan,
    Aynen öyle...bakalim sali gunu ilk yaris sonuclarini inceleyecem.

    Eyvallah Husnu, yazdiklarina 110% katiliyorum kardesim. Uzun Endurance yarislarin yilda birkac defa resmi olarak yapilacagini biliyorum fakat normal sezonluk yarislara 3-4 saatlik veya daha uzun sureli yarislar gelmesi gerekirmi - gerekmezmi tartisilir cunku en nihayet iRacing'de sonunda bir oyun ve her ne kadar hardcore olursa olsun, en nihayet insanlar buraya isinden/ailesinden/baska hobilerinden fedakarlik ederek gelip yarislarda egleniyorlar.

    Secenekler var, eger iRacingdeki 1.5 - 2 saatlik Takim yarislari sana yeterli gelmiyorsa Lig yarislarina kayit yapilabilir. Liglerde isteyene 24 saatlik yarislar bile mevcut, yeterki adam yarismak istesin ;)

    Bu takim yarislarina sahsen katilip yaris yapmadikca hic strateji yapmayi bile dusunmeyin derim. 13'cu haftanin avantajini kacirmayin! Bir uzaktan bimek, tahmin etmek var-birde yasayarak problemleri/cözumleri görmek var.

    Aksama takim yarisina adam araniyor, dunku yarisin tadi damagimda kaldi ;)

    YanıtlaSil
  4. aksama elbette varim, lutfen gelmeye calisin gerekirse 2 aracla gireriz ama yeter ki test edelim doğru dürüst :)

    YanıtlaSil
  5. Değişmeli yarışçı desteği geldiğine göre benimde dönme vaktim gelmiştir. Yarın akşam pistte görüşelim. Sabırsızlıkla yarışmayı bekliyorum:):)

    YanıtlaSil
  6. Değişmeli yarışçı desteğini dün akşam az da olsa denedim. Bence sistem bu hali ile çok kullanışlı ve basit. Kurallara uyulduğu sürece herhangi bir problem olacağını sanmam. Fakat Elegan abinin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda birşey dikkatimi çekti. Paylaşmak istiyorum.

    Şimdi yarışa başladık. Yeterli tur sayısına ulaşıldı ve sürücü değiştirme zamanı geldi. Burada pite girmeden önce gerekli ayarların Black Box ekranından yapılması gerekiyor. Yarış psikolojisi ve stresi ile beraber bu olay bence çok önemli. Uzun soluklu antremanlarda lastik aşınması ve benzin sarfiyatına iyi bakılmalı . Belki 60 dk lık yarışlarda lastik değiştirmek zorunda kalmayabiliriz. Bu durumda pite girecek arkadaşın lastik değişiminin iptal etmesi ve kalan süre içerisinde eğer benzin yetmeyecekse yeni benzin takviyesinin miktarını ayarlaması lazım. Tabiki pite girişin de maksimum süratle yapılması da önemli bir etken . Eminim çoğu ekip arkadaşım gerekli tuş atamalarını çoktan yapmıştır ama ben yine de bir gözden geçirmek gerektiğini düşünüyorum .

    YanıtlaSil
  7. ibretlik bir video

    sim oynadığını düşünen bir arkadaş,yıllarca bildiğimiz force feedback force driveback olmuş :D

    http://www.youtube.com/watch?v=J_Z3AvRkwJ4

    YanıtlaSil
  8. TTM nasilsiniz ozledim sizi :) Onumuzdeki hafta bir aksilik olmaz ise araniza geliyorum madem takim destegide gelmis soyle bir boy gosterelim takim olarak .d Bu arada yarin ve obur gun Kayseri'de Erciyes Cumhuriyet rallisinde yarisiyorum sans dileyin kupa falan alayim..

    YanıtlaSil
  9. kolay gelsin Oğuz,başarılar :)

    aracın ne ?

    YanıtlaSil
  10. Sagol Ozan. Arac fiat palio 1.6 standart bisi yok .d

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. araç hayal kırıklığı yarattı ama sen fazlasını çıkarırsın eminim :D

      Sil
  11. Arac cok zevkli ama :) elimden geleni yapicam artik bakalim

    YanıtlaSil
  12. Vay vay, kimler tesrif edip buyurmuslar...Oguz, Caner, hosgeldiniz beyler.

    Oguz,
    Bol sanslar kardesim, surecegin araba kulustur ama en azindan gercek hayat, bizimki gibi Virtuel degil. Senin adina Yaris Tanrilarina 3 geyik, 2 ayi ve 4 kurt kurban edecem, 1'ci gelmemen imkansiz :P

    Ozan,
    Paylastigin video bizler icin eglencelik ama kucumsememek lazim. Herkezin simulasyon anlayisi degisiktir, en nihayet hepimizin ortak noktasi araba ve yaris sevgisi :)

    Husnu,
    Kesinlikle dogru yoldasin. Bu takim yarislari destegi cok iyi oldu, artik gunluk yuruyuslerimi/kosularimi yaparken stratejiler kuruyorum, 1 saatin nasil gectigini anlamiyorum bile ;)
    Hesaplarima göre kisa yarislarin stratejileri ve iyi sonuc almalar cok daha zor olacak.

    YanıtlaSil
  13. Oğuz başarılar . İyi bir sonuç alacağına eminim. Bence aracı küçümsemeyin arkadaşlar. Bu tarz yarışlarda kendi sınıfında iyi sonuç veren bir araba.

    YanıtlaSil
  14. Bu arada piyasadaki tüm simlerde çalışan pedallarım project cars ta çalışmadı.
    Bu arada benim pedalları artık satışı yok herhalde. Todd un site kapanmış. Müzelik olacak desenize :)

    YanıtlaSil
  15. Başarılar Oğuz :) aracına bi de TTM stickerı yapıştır :p

    YanıtlaSil
  16. Bu hafta istanbul park ta Ferrari Racing Days etkinliği vardı. Çok yakın bir arkadaşımın kardeşi evlendiği için maalesef gidemedim. Ama giden arkadaşlarımın paylaştıkları resimler ve videolar gerçekten çok güzel bir etkinliğin yapıldığını gösteriyordu.

    http://www.youtube.com/watch?v=B2pP151erzNM
    http://www.youtube.com/watch?v=yzSi2aKQdXI
    http://www.youtube.com/watch?v=PMhbLEeC0qs
    http://www.youtube.com/watch?v=VCyxFAe0IQE
    http://www.youtube.com/watch?v=YHMixVYSPO8

    YanıtlaSil
  17. Paylasim icin tesekkurler Husnu,
    Ilk videonun linki bende acilmiyor, digerlerini buyuk zevkle izledim. Ne mutlu bizlere ulkemizde böyle guzel etkinlikler yapiliyor ;)

    Blogumuzu birazdan tazeliyorum,...

    YanıtlaSil
  18. Blogun tazelenmesi yarina kaldi, belki persembeye...

    YanıtlaSil
  19. biri müsait olduğu bir an cars içindeki Ruf klasörünü internete yüklerse çok makbule geçer :D

    YanıtlaSil
  20. Resmi Takim yarislarinda en fazla 2 yarisciyla en iyi performans saglanabilinecegi icin 3 ayri Team Turkiye MotorSport takimi kurdum. Baktiniz Team Turkiye MotorSport ile takim arkadasimizdan biri kayit olmus, diger takim ismini kullanarak ayni yarisa 2'ci bir grup olarak katilin.

    Yeni Takim isimleri Team Turkiye Motorsport 1 ve 2, bir zahmet davetiyeleri kabul edin. Yarina görusuruz.

    YanıtlaSil
  21. Ozan,
    Yarina direk skype uzeri paylasirim seninle, eger o zamana kadar baska bir arkadasimizdan bulamadiysan.

    YanıtlaSil
  22. olabilme ihtimali var abi fakat dosya doğrulama hatası verdiğinden dosya elimde de olsa işe yaramayabilir ama deneriz :(

    Pazartesi günkü güncellemeden sonra Ruf'u yeni alan,güncellemeyen veya oyunu silip yeniden kuran kişilerde doğrulama hatası veriyor ve 3 gündür çözülmeyi bekliyor.Daha da bekleyeceğiz heralde...

    YanıtlaSil