15 Şubat 2019 Cuma

Team Türkiye MotorSport 2019-02-15

EY TTM,

Arkadaslar, bu haftaki yazimda sirasiyla deginecegim noktalar sunlar...


  1.  Takimimizin önumuzdeki 1 ay icindeki yaris etkinliklerimiz
  2.  Basta iRacing olmak uzere degisik yaris simulasyonlarinda kullandigim yazilimlar
  3.  Richard Burns Rally (2004), Dunyadaki en gercekci Rally Simulatöru. Kurulum, modlari...
  4.  Yaris ekipmanlarimiz hakkinda genel bir dusunce 
  5.  Saglikli ve Spor

*********************************************************************************

- Team Türkiye MotorSport Yaris Etkinliklerimiz -

1. Subat 23 cumartesi aksami iRacingde 6 saatlik Le Mans Endurance yaris etkinligimiz var. TTM'den en az 1 takim cikaracaz. Yarisimiz TR saatiyle aksam 22:00'da basliyor, yarisa Arda baslarsa yaris etkinligimiz 22:03'de bitiyor  :P

2. Martin 2'si cumartesi iRacingde 12 saatlik Sebring yaris etkinligimiz var. Yaris TR saatiyle 16:00'da basliyor, izlemek isteyenlere buyuk ihtimalle bunda canli yayinimiz olacak, canli yayinlarimiz icin herzamanki gibi twitch.tv'den Academy 1'cimiz Huseyin Dagli diye aratirsaniz bizleri bulursunuz, bekleriz...cay ve kek var  :P

Pist Sebring - araclar: Corvette C7 DP, Porsche RSR GTE, Ferrari GTE, Ford GT GTE, Audi R8 GT3 LMS ve Mercedes AMG GT3

Bu arada Tolga arkadasimiz 2019 icinde Mercedes / Mount Panorama antreman kombosunda Turk yariscilari arasinda en hizli sureyi atmistir...2:00dk altina inebilen tek yariscimiz, tebrikler.

Hizli oldugunu biliyordukda - uctugunu bilmiyorduk, Helal kardesim  ;)



*********************************************************************************

- Yaris simulasyonlarinda kullandigim yazilimlar -

1. Z1 Dash...Bu yazilim hem arac ici görselliginizi istediginiz uzaklik - yakinlik ve gercekcilkte kullanmaniza yardimci olur - hemde surus analiz bölumu piyasadaki en teferruatli ve derinligine inenlerden biridir.

2. iSpeed...Bu yazilim Z1'e nazaran kullanisi daha rahattir ama ona görede daha yuzeysel bilgiler paylasir, kisaca Z1 arcade diyelim buna. iSpeed Z1 kadar ingilizce dil bilgisini pek sart kosmaz ve biraz daha ucuzdur.

3. DRE - Digital Race Engineer. Bu yazilim kesinlikle olmazsa olmazdir benim icin. iRacingdeki bircok komutu direk konusarak halledebileceginiz tek yazilim ve tum kullandigim yazilimlar arasinda tek 1 tane sececek olsam ister antreman surusleri olsun, ister yaris olsun tek ihtiyacim olan DRE'dir. DRE - Ingilizceyi rahatca konusma ve anlamayi sart kosar!

4. SetupSync... Bu yazilim ayar paylasim yazilimidir. Yazilimini bilgisayarina kuruyorsun ve sonrada ayarlarini istedigin araclara uye oluyorsun ve tum yuklemeler otomatikman iRacingdeki dogru aracin - dogru pistin klasörune otomatikman ekleniyor, atilan sure, tarihi ve kimin tarafindan gibi bilgilerle beraber. Evet...setupsync sayfasindanda aynisi yapabilirsiniz ama cok ugrastirir...kisaca manuel bir sekilde ayarlari yuklemeyle ugrasmak akil isi degil.

5. TradingPaints...Bu yazilim ile sahsi arac tasarimlariniz ile iRacing dunyasinda yarisabilirsiniz.

6. Crew Chief...Bu yazilimin ana görevi Spotterliktir ama DRE'deki kadar olmasada birkac sözlu komutu yerine getirir. Konusanlari anlama konusunda malesef DRE kadar iyi degil yani sözyledigin komutlari genelde anlamiyor - yerine getirmiyor. Spotter olarak cok basarili bir yazilim, olurda Crew Chiefi Spotter olarak kullanmak isterseniz o zaman iRacinngin icindeki Spotteri kapatmayi unutmayin.

7. iBuzzer G...Bu yazilim tamamen iRacingdeki Oval yarislari icindir. Nascar, Oval toprak veya Oval Indy senin yemeginse iBuzzer G'de yanindaki yesilliktir  ;)

8. Fanaleds...Bu yazilim simitinde isiklandirma veya kucuk lcd ekranlari varsa onlari yönetmesi icin yarar...SRC simitimle devamli kullanirim. Bircok simulasyon ve araba oyunlarini destekler.



Kullanmadigim ama bircok kisinin kullandigi bazi yazilimlar...

a. Joel Real Timing, Z1'in dash bölumunu andiran bir yazilim.

b.  iRaceDash...Bu yazilim basit bir dash göstergesidir. Hersey illede cok derin ve teferruatli olmak zorunda degil, bazen basit en rahat ve dogru secimdir  ;)

c. iHud...Bu yazilim cok guzel, cep telefonunda, minipad veya iPadinde kullanabilirsin. Kendi dash göstergeni 2 saniye icinde kendin yapiyorsun.



Daha bircok yazlim var arkadaslar, eger araba yarislari hobiniz ise biraz arastirin ve sizlere en uygun olan yazilima yatirim yapin. 3'cu parti yazilimlarin hepsi parali degil ama kaliteli bir yazilim istiyorsaniz onuda bedavaya bulamazsiniz.

*********************************************************************************

Richard Burns Rally - Dunyadaki en gercekci ve zorlu Rally Simulatöru

Ilk evvela RBR'yi satin alma imkaniniz yok artik bunun icin yuklemeniz sart. Su Linkten bedavaya yukleyebilirsiniz. Eger 3'lu monitör kullaniyorsaniz...RBR 2004'te cikti piyasaya o zamanlar 3'lu ekran destegini eklememislerdi ama sonradan Rally sever birisi 3'lu ekran destegini cözen bir program ile halletti ve dunyayla paylasti. Bu programin ismi fixup...onuda yuklemek icin LINK...bu fixup'i yukledikten sonra RBR'nin plugin klasörune yapistirin...o kadar  ;)

RBR yuklemesi icin basamaklar...

1. RBR'yi bilgisayarina kur
2. Patch 1 ve patch 2'yi yukle ve kur
3. 3'lu ekran kullaniyorsan fixup'i RBR'nin kurulu oldugu klasördeki plugin klasörune at gerekirse RichardBurnsRally.ini'nin X ve Yres'ini toplam ekran cözunurlugunuzun verilerini girin.
4. Su LINK'teki RSRBR modlarini yukleyin ve keyfini cikartin,...iyi eglenceler  ;)

Önemli not: RBR 1gb boyutundadir, RSRBR modlarin hepsi 40gb civarindadir. Tonla araba ve pist vardir. RBR konusunda sorunuz olursa veya takildiginiz bir yer, bu blogun altina sorunuzu yazin - severek yardimci olurum.


*********************************************************************************


- Yaris Ekipmanlarimiz hakkinda - 
Bircogunuz twitch.tv'den Atakan Agayi bilir - seversiniz, efendi birisi ve Turkiyedeki bilgisayar yaris camiasina ciddi yardimi dokunan bir arkadasimiz. Cok guzel yayinlar yaptigi icin takipcileride cok, yurtici ve yurtdisi sponsorlarida var...o derece basarili bir yayincimiz.

Gecenlerde hayalini kurdugu profesyonel bir yaris kokpiti sistemini hayata gecirdi. Sigma profile gecti, DirectDrive motoruyla calisan direksyon sistemine sahip oldu, tekrar iyi gunlerde olsun kardesim, tum sistemin harika.Atakan'in kokpit resimleri icin gecmis haftanin bloguna göz atin.

Fakat bazi izleyenlerden gelen tepkiler hosuma gitmedi...buna az biraz bir deginmek istiyorum. Birisi yazmis elimdeki direksyon setiylede OSW ile ayni tepkileri alirim diye veya buna benzer bir benzetme vardi.

Yaw...Atakan'in elindeki OSW 1200€, sadece motoru yanilmiyorsam 350$-400$ civari yani kisaca senin elindeki komple direksyon sisteminin tumunun fiyatina adamin sadece motoru o kadar tutuyor...daha neyin aynisindan bahsediliyor anlayamadim. Atakanin elindeki sistem senin elindekinin en az 3-4 misli fiyati...bunun ciddi bir kalite-guc ve hissiyat farki yaratmayacagina inaniliyormu gercekten WTF yaw...  :/

Atakan böyle bir profesyonel sisteme sahip oldugu icin sevinmemiz lazim arkadaslar, bu...tum arkadaslarimiz icin gecerli, sen arkadasinin basarisini kutlarsan, o yucelir ve onunla birlikte sende yucelirsin...dogrusu budur.

Ne mutlu bizlere Atakan ve Atakan gibi bilgili arkadaslarimiz...isim önemli degil öhöm - öhöm, basharfleri Huseyin Dagli ile basliyor, guzel ve eglenceli yayinlar haricinde özellikle yaris oyunlari ve simulasyonlari konusunda hepimizi aydinlatiyorlar...bu arkadaslarimizin degerini iyi bilin. Bu arada Dazz Huseyin meshur oldu haberiniz yok, 3:15te basliyor   :)





Tekrar bir hatirlatayim...eger Nirvanaya ulasip ömur boyu surdurmek istediginiz veya  surdurebileceginiz hobinizin ne oldugunu biliyorsaniz, elinizdeki ekonomik imkanlari gözönunde tutarak en iyi ekipmanlara sahip olmaya calisin. Bir an evvel alayim diye ucuzuna kacmayin...gerekirse 3-5 yil bekleyin ama almisken 1 defa alin, inanin pisman olmazsiniz.

Ben benim su an sahip oldugum tum sistemime yanilmiyorsam 3-4 yil beklemek zorunda kaldim, bir 3-4 yil daha beklerim gerisinide tamamlarim (3 veya 6 inch D-Box + 3*4K televizyonlar)...yasim 50 ve acelem yok...ve sizler benim yasimdan dahada gencseniz sizlerin hicmi hic ascelenizin olmamasi gerekir  ;)


*******************************************************************************

Saglik ve Spor...kafanizi fazla utulemeyecem. Az cok ne yiyip - ne yemeyeceginizi biliyorsunuzdur, bilmiyorsaniz youtube'a Turkce saglikli beslenme diyetleri diye aratin ve ögrenin. Sporda öyle...ama hem saglik hemde sporda basarili olmaniz tek birseye bakiyor. Kararina...bundan böyle hergun istikrarli bir sekilde spor yapacam, hergun saglikli beslenecem demekle bitmiyor...bunu hergun yapacaksin, ötesi yok.

Kilo vermek istiyorum ama herseyi dogru yaptigim halde istedigim kiloyu veremiyorum dedigin an...biliyorumki sana verilen ödevi harfi harfine yapmamissin cunku dogru bir diyet ile istediginiz kiloyu vermemeniz imkansizdir veya dogru antreman programini harfi harfine takip ettiginizde istediginiz vucuda sahip olmamaniz imkansizdir.







- Ne Mutlu Türküm Diyene -




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder