19 Mart 2018 Pazartesi

Team Türkiye MotorSport 2018-03-19

EY TTM,

Team Türkiye MotorSport ve takim arkadaslarimizin guzel haberlerinden basliyoruz yazimiza.

Takimimizdan genc kardesimiz Tolga, bu yeni sezonun ilk 1'ciligini IMSA'da kapti tebrikler. 1 gunde 250 iRating civarini cebine indirdi ve bunlarin arasinda 2'ci giderken yaristan kopup 10'culuga dustugude dahil. Dusunun, bu yariscimiz nasil bir cengaver, Helal!


TTM'den Arda arkadasimiz gecenlerde 31 yasina girdi - gecen yazimda yazmayi unuttum kusuruma bakma lutfen. Dogum gunun tekrar kutlu olsun, nice saglikli ve mutlu yillara...31 yasinin özellikle biz Team Türkiye MotorSport icin önemi buyuktur cunku takim numaramizdir, kisaca Arda, "Yok arkadaslar ben bu takimdan cikacam desede, birakmayiz cunku yasin tutuyor...gelecek yil ayri bir konu", he he he




Bu arada Arda arkadasimizin dogum gunu hediyesi Oculus olmustur ve birkac saat deneyiminden sonra bizlerle paylastigi Oculusun muhtesem oldugu ve bundan böyle Oculusu devamli kullanacagidir. Her ne kadar Oculus sistemini kullanan arkadaslarimiz grafiksel cözunurlugun tum göruntuyu bozmuyor deselerde, kendi adima VR sistemin biraz daha gelismesini beklemeyi dusunuyorum.


Emir arkadasimiz 10/10'luk bir kurek cekme aleti satin aldi evine, iyi gunlerde olsun. Hayatinda en dogru verdigin kararlardan birisi bu! Insan, sagligina genc yasta deger vermeli. Yakin zamanda Emir'in gercek Nordschleife yarislari basliyor, simdiden bol sanslar ve klasmaninda 1'ciliklerini bekliyoruz  ;)






Haftasonu VLN yarisina girdim, 4 saatlik Nordschleife tatli sohbetlerle beraber bir anda geciverdi, muhtesem eglendim. Aklinizda bulunsun beyler, VLN yarisina tek olarakta katilinabiliyor ve iRating verip-kesiyorlar artik.

Son birkac uzun etkinlik yarislarimizda hatirlarsaniz benim bildgisayarim donmalar yasiyordu, bunun sebebinide cözdum. D.R.E. (Digital Race Engineer programini kullandigimdan beri iRacingin grafik ayarlarinda yaris icinde hesaplanmasi gereken ve grafiksel olarak yaris aninda görmek istedigim arac sayisini 60+'ya cikarmistim...problem oymus. VLN yarisimda arac sayisini 15'e indirdikten sonra 4 saat hic durmadan yaristigim halde donma veya baska herhangi bir sorun ile karsilasmadim.


- CREW CHIEF -
Crew Chief, Digital Racing Engineer'e benzer 3'cu parti bir program. Digital Racing Engineerin ne oldugunu bilmeyenler icin kisaca bir youtube tanitimi yapmistim LINK

Crew Chief, DRE'ye nazaran daha kapali bir programdir yani...Crew Chief'e kendin birseyler eklenmesi daha zor, Crew Chief'de WYSIWYG - kisaca gördugune sahipsin. D.R.E'yi ise neredeyse senin zevkine göre istedigin sekile getirebilme imkanin var. Tabii ki bu ikilinin aradaki farklar burada bitmiyor...Crew Chief gönlunden ne koparsa o parayi öde sistemi uzerine kurulmustur, en az 1 pound ödeyerek vicdan sihhatiyle rahat rahat programi kullanirsin, D.R.E ise asagi yukari 20$ civarina geliyor.

Yukarida saydigim farklarin haricinde DRE'deki temel komutlar Crew Chief'e nazaran cok daha genis ve tefferruatli. DRE'yi aylarca kullaniyorum, bir defa bile yanlis anlasilma olmadi...söyledigimi "Sally" kizimiz hemencicik yerine getiriyor  ;)

Sunuda kisaca ekleyeyim, Crew Chief'teki Spotter bölumu simdiye kadar kullandigim her spotter programindan cok daha iyi, su an spotter olarak tamamen Crew Chief'e gecis yaptim, iRacingin icindeki orijinal spotteri kapadim.

Bu incelememiz tam olsun diye, Crew Chief icinde kisa bir tanitim videosu yaptim. Crew Chief bir DRE kadar basit bir tak-calistir yani plug & play olmadigindan tanitim videomda Crew Chief'i bilgisayariniza yuklerken önemli gördugum noktalara degindim, iyi izlemeler.




Guzel sohbetler ve iRacing yarislari izlemek/dinlemek icin takimimizda severek canli yayin yapan arkadaslarimiz var. TIES TV, Nissan Huseyin, Italyan EmirSimupad Erol, Fabrikatör Husnu ve Team Turkiye MotorSport elimden geldigince yarislarimi canli yayina sunacam...kisaca secenek cok. Bu arada sunuda belirteyim, aramizdaki en profesyonel yayin kanalimiz TIES TV'dir. Gercek yarislara ve sunuculara tas cikartacak tek yer!


Yukarida saydiklarim haricinde caniniz muhtesem sohbetler, guzel vakit gecirme ve degisik yaris oyunlari cekiyorsa tek yer ATAKAN'in twitch kanalidir.

*********************************************************************************

Saglikli yasam bölumumuze gecmeden evvel, mantikli dusunce ve vicdanli bir insan nasil olur, nasil olunmaz, ona bir bakalim.

Ciftlik Bank'i bilmeyen kalmamistir herhalde...arkadaslar, insanlarin böyle bir ise girismesini anlamis degilim. Cidden, dunyanin hangi tarihinde, neresinde siz bir yatirim yaptiginizda size 5-6 ay sonra veya 1 yil sonra yatirdiginiz paranin 1'e 1'ini iade eden bir sirket veya organizasyon gördunuz???

Gecen gun youtube kanali olan Cuneyt Özdemir'in bu konudaki paylasimini izledim, adam cok dogru konulara deginiyor. Buyrun izleyin...




Eger bir is - bir öneri kulaginiza hos geliyorsa, lutfen kafanizda mantikli bir sekilde tartin ve arastirin. Sonradan SALAK durumuna dusmeyin. 2-3 adet kamera, 20-30 tane inek ve bir konusma podyumu zor kazandiginiz 10binlerce liranizi birine gözu kapali vermeyesiniz...hele hele anlattigini anlamadigim birisine ben hayatta parami guvenmem, asagidaki videoyu izleyin...Bismillah ile baslayip Kuduse daliyor...yeminle ben bir bok anlamadim adamin söylediginden, anlayan varsa Turkce tercumesini paylassin bana...




Dahada önemlisi devlet denetimi nerede? 10 binlerce insan magdur?

Bakin...
Böyle bir olay avrupadaki ne bileyim, Almanya'da, Isvec'te, Danimarka'da, Avusturya'da, Hollanda'da, Belcika'da, Norvec'te vs. vs. bircok ulkelerinde olsa hukumet diye birsey kalmazdi. Insanlarda onur, haysiyet olmasi cok önemli!

Para kazanmak dunyanin hicbir yerinde kolay degil, "Armut pis - agzima dus" keske para kazanmak  bu kadar kolay olsa.

*********************************************************************************

- Saglikli Beslenme ve Dogru Antreman -

Saglikli beslenmede, dogru antreman seklide herzaman degiskendir cunku  bir defa yasimiz degisiyor, vucudumuz devamli degisiklige ugruyor, buraya kadar tamam degilmi, herkez anladi.


Simdi gelelim degismeyen faktörlere...
Gunluk besin ihtiyacimizin en önemli noktasi herzaman vucudumuza giren kalori miktaridir, bu kalori miktari ya gunluk ihtiyacimizin ayni miktari olacak veya az dusugu, bunada "Caloric deficit" denir. Kalori dusugu programi, kilo vermek icin - vucudunuzdaki yaglardan kurtulmak icin yapilir.

Baska degismeyen faktörler arasinda besin harici zararli maddelerden uzak durmak, mesela sigara veya asiri alkol tuketimi. Asiri alkol tuketimi ne kadardir? 2 haftada 1 adet bira sagliga zararlidir, rakida öyle, viskide öyle, vodka, likör ve kanyakta öyle. Saraba gelince, haftada takriben 100-150 miligram kirmizi sarap insan vucuduna sagliklidir.


Degismeyen faktörlerden devam ediyoruz...
Hergun, pazartesiden pazara kadar, özur olmadan, bos sebepler uretmeden antreman yapilmasi önemli. Antreman konusunda tek degisken ne denli agir veya hafif bir antreman olacagidir...insaniz, iyi ve daha iyi gunlerimiz olur, duruma göre antremanlarimizdaki efekti ayarlayabiliriz.


Tekrar kisaca beslenmeye geciyoruz,...
Kendimiz icin dogru kalori miktarini tutturdugumuzdan sonra en önemli nokta, bu kalori miktarinin ne kadari yag, ne kadar karbonhidrat, lif ve ne kadari protein olacagidir. Bunun icin internette bircok program var, onlardan bir tanesini kullanabilirsiniz.

Eger gunluk beslenmenizde yag, karbonhidrat, lif ve protein oraninizi tutturduysaniz is bitti, herseyi mukemmel yaptiginizi dusunemezsiniz...keske bu isler bu kadar kolay olsa. Sira dogru yag, dogru karbonhidrat, lif ölculeri ve proteinleri tuketmeye geliyor...bunudami yaptiniz, halen bitmedi, saglikli beslenme ve antremanin sonu yoktur he he he

Yukarida yazdigim gibi beslenme ve antreman sekilleri her daim degiskendir!


Genel olarak kasli bir fit vucuda sahip olmak istiyorsaniz, gunluk beslenmenizi yuksek protein ve yag uzerine programlaniz önemlidir. Karbonhidrat dusuk sevyede olacak fakat dusugunde bir siniri vardir!!!

Gunluk karbonhidrat ihtiyaciniz hicbir zaman 100gramin altina dusmemeli ve gunluk 100gram karbonhidrat bile sinirda bir orandir gelismis bir erkek vucudu icin. Aranizda merak eden olabilir, "Gunluk karbonhidrat ihtiyacimizi 100gramin altinda tutarsak ne olur?" diye, bunun cevabi sakatlarsin kendini, hemde geri dönusu olmayan bir sakatlik olur bu, ic organlarini mahvedersin, ötesi yok.

DOGRU BESLENME, cok önemlidir...Evet, dunya genelinde asiri fazla yemek yiyen insanlar var ve bu sismanliklar surundure surundure, eziyet cektire cektire cesit cesit ilaclarla ve hastane köselerinde, bir gun o doktorla - bir gun bu doktorla hayati zehir eder aynisi eger vucudunun minimal ihtiyacini karsilamazsanda olur. Hayatta herseyin ölculu olmasi, ölculu kullanilmasi sart.


Normal bir insan vucudu (erkek), 160cm - 190cm boya kadar gunluk kalori ihtiyaci 1500-1800 arasidir, istikrarli bir sekilde fazla hareket yapmayanlar bunun fazlasini yiyen kilo alir, dusugunu alan kilo verir. Haftanin 7 gunu antreman yapip ve dogru oranlarda dogru kalori miktari ile dogru besinleri tuketenler kesinlikle fit bir vucuda sahip olurlar. Yas, hicbir zaman neyi yapip - yapamayacaginin göstergesi degildir-olmamistir, Yas, sadece bir rakamdir!


Örnek bir kardesim, daha cok genc olmasina ragmen, isim önemli degil,...basharfleri Tolga ile basliyor, ne tuz, ne seker, ne sigara - ne de alkol kullanmiyor...uzun suredirde sporunu yapiyordu ve yakin zamanda tekrar istikrarli bir sekilde baslayacak...Izmir'li olmasida benim icin ayriyetten bir gurur kaynagi, aynisi Nissan Huseyin ve Italyan Emir icinde gecerli ve Özgur arkadasimin yasi 40 olmasina ragmen saglikli bir hayata tamamen gecis yapmasi bircok genc ve yasli arkadaslarimiza harika bir örnek olmustur. Sizlere ilham olacak örnek ariyorsaniz, cevrenize bir bakinin...  ;)

Saglikli yasamdan korkmayin, saglikli yasami gözunuzde buyutmeyin. Gözunuzde buyuttugunuz hersey erisilmesi - yapilmasi imkansiz bir hedefe dönusur.


Kimse elinde cikolata, aklava, sigara, alkol veya biskuvi ile dogmadi. Benim gencligimden bir sarkinin kucuk bir cumlesini paylasacam buraya, ingilizce bilenler manasini cok iyi anlarlar, bilmeyenler ise buyursunlar tercumesini yapsinlar.

Sözumuz asagidaki youtube klibinden alinmadir.
"A child is born with no state of mind, blind to the ways of mankind"





Bu cumle cok dogrudur, bununla beraber hayattaki her aliskanlik degistirilebilir, hersey karar vermeye bakar.


Saglikli beslenme ve antreman...böyle bir hayatin basarili olmasi istikrarada bakar. 3 gun - 5 ay ile olmaz, kisaca kendinize belli bir sure yapacam diye tarih koydugunuzda bu is yurumez. Saglikli yasam ömur boyudur.


Saglikli yasam demek tamamen hicbir zaman seker, cikolata veya degisik tatlilar yemeyecem anlaminada gelmez. Ara-sira caniniz birseyi cok cektiginde ölculu olarak yiyin, bundan birsey olmaz...burada önemli olan "ara-sira" kelimesinin en az ayda bir olmasidir, haftada bir veya 2 haftada bir degil  ;)

*********************************************************************************

Son olarak herzamanki gibi harika bir video paylasimi ile yazimiza son veriyoruz, iyi izlemeler,





- Ne Mutlu Türküm Diyene -



4 yorum:

  1. cok mutlu ettiniz yazı harika video harika TTM ailesine sonsuz teşşekürlerimi sunuyorum ... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyvallah Arda,
      Rakam olarak neredeyse her yasimiza 2 defa giriyoruz...örnegin 13-31, 24-42, 34-43, 56-65 gibi. Senin bir daha 1 ve 3'u yan yana görmene en erken 82 yil var...113 yasindan hesaplarsak ;)

      Hayali bile cok guzel, 113 yasinla oturmussun iRacing basina, takmissin Oculus versiyon 15'i yardiriyorsun ;)

      Sil
  2. ahh ahh keşke yanınızda olaydım ne kadar çok isterdim varya..
    çook kötü zamanda gitmişim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guzel kardesim benim, sen hic gitmedinki...sabah-aksam kulaklarin cinlamiyormu ;)

      Sil